Skip to content Skip to footer

Κατάθλιψη

Η λύπη και η κατάθλιψη είναι δύο σχετικές αλλά διαφορετικές μεταξύ τους συναισθηματικές εμπειρίες.

Η λύπη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο αναδύεται με αφορμή κάποιο συγκεκριμένο γεγονός όπως είναι για παράδειγμα η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή κατοικιδίου, μια επαγγελματική απογοήτευση, μια δυσάρεστη τροπή σε επιθυμητά πλάνα ή μια σημαντική μετάβαση ζωής όπως ένας χωρισμός. Το βίωμα της λύπης είναι ένα συναίσθημα το οποίο τείνει να φθίνει με το πέρασμα του χρόνου και όσο το άτομο επεξεργάζεται και αποδέχεται αυτό που του έχει συμβεί. Επίσης, παρουσιάζει διακυμάνσεις και έρχεται σε κύματα, τα οποία συνδέονται με σκέψεις ή αλλα γεγονότα αναφορικά με την αρχική απώλεια.

Στον αντίποδα αυτών, τα άτομα με κατάθλιψη δεν είναι έχουν καμία σχέση με το να είναι κάποιος λυπημένος ή να έχει πεσμένη διάθεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καταθλιπτική διάθεση είναι επίμονη και συνεχώς παρούσα (στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα) χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με σκέψεις γύρω απο κάποια συγκεκριμένη απώλεια ή γεγονός. Ακόμα όμως και όταν έχει προηγηθεί κάποιο θλιβερό γεγονός, η καταθλιπτική διάθεση παραμένει περισσότερο απο το αναμενόμενο, επιφέροντας σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα.

Το άτομο αδυνατεί να βιώσει χαρά ή ικανοποίηση, ακόμα και για δραστηριότητες που πιο πριν αποτελούσαν σημείο αναφοράς ως προς τα ενδιαφέροντα του ή την ταυτότητα του. Κυρίαρχα,επίσης, είναι τα αισθήματα αναξιότητας και αυτοϋποτίμησης, ενώ κάποιες φορές περνάνε απο το μυαλό σκέψεις που λένε στο άτομο οτι δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσει να ζεί. Η υπερβολική ενοχή φαίνεται, επίσης, να προκύπτει σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται κατα τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου είναι τα εξής :

  • Αίσθηση απελπισίας, κενού,έντονης λύπης
  • Σημαντική απώλεια ή προσθήκη βάρους ή αύξηση ή απώλεια της όρεξης σχεδόν κάθε μέρα
  • Αυπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα
  • Μειωμένη ενέργεια ή κόπωση σχεδόν κάθε μέρα
  • Ελαττωμένη ικανότητα του ατόμου να σκεφτεί, να συγκεντρωθεί, να πάρει αποφάσεις
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου,επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός.

Όλα τα παραπάνω επιφέρουν σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου στον προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή απο την οποία πάσχει περίπου το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως.Εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία χωρίς να αποκλείεται και η έναρξη σε μετέπειτα ηλικιακό στάδιο. Οι γυναίκες εμφανίζουν κατάθλιψη πιο συχνά απο οτι οι άντρες, ενώ 1 ή 2 στις 10 γυναίκες που μόλις γέννησαν θα αναπτύξουν κατάθλιψη.

Αυτό που χρειάζεται να ξέρουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται απο κατάθλιψη, είναι οτι πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο και όσο πιο γρήγορα ενταχθεί κάποιος σε θεραπεία τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η διαχείριση της υφιστάμενης συμπτωματολογίας του! To πόσο πρόσφατη είναι, λοιπόν, η έναρξη της νόσου μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα αναζητήσει θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία ενδέχεται να συνδυαστεί με κάποια φαρμακευτική αγωγή συνταγογραφούμενη απο ψυχίατρο.

Παρότι είναι μια ιάσιμη διαταραχή, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται, λόγω εμποδίων πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και λόγω του στίγματος που συνοδεύει τη διάγνωση της κατάθλιψης, όπως και πολλών άλλων ψυχικών διαταραχών. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σαφές οτι κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώσει οποιοσδήποτε άνθρωπος ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, φύλου, ηλικίας και είναι μια πραγματική ασθένεια που χρήζει θεραπείας.

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία έχει αποδειχθεί ερευνητικά οτι είναι ένα ιδιαιτέρως αποτελσματικό μοντέλο θεραπευτικής παρέμβασης στη διαχείριση της κατάθλιψης. Στα πλαίσια των συνεδριών θα εστιάσουμε στον εντοπισμό και στην τροποποίηση των δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης και συμπεριφορών που συντηρούν την κατάθλιψη. Παράλληλα, θα υπάρξει ψυχοεκπαίδευση σε μεθόδους που θα  θωρακίσουν το θεραπευόμενο άτομο απέναντι στο ενδεχόμενο μελλοντικών υποτροπών.

Go To Top