Διαπροσωπικές δυσκολίες
Οι σχέσεις που δομούμε με τους γύρω μας και η συναισθηματική ανταλλαγή που συμβαίνει μέσα απο την αλληλεπίδραση, μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις της ζωής. Ωστόσο, αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας.
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο η συναναστροφή μας με τους άλλους να συνιστά πηγή ενόχλησης, αυτοαμφισβήτησης, θυμού, λύπης, άγχους, δυσφορικά συναισθήματα τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε συμπεριφορές που τελικώς θα κλονίσουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα σχέσης που επιθυμούμε να έχουμε με τους γύρω μας.
Οι δυσκολίες, λοιπόν, που ενδέχεται να προκύπτουν κατα την διαδικασία συσχέτισης με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας (γονείς, παιδιά, σύντροφος,φίλους) ή γενικώς με άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε μαζί τους σε τακτική βάση (για παράδειγμα ο εργοδότης, κάποιος συνάδελφος,άτομα απο το ευρύτερο οικογενειακό/κοινωνικό περιβάλλον), αποτελεί έναν απο τους πρωταρχικούς και κύριους λόγους που κινητοποιούν κάποιον στο να αναζητήσει ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.
Η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων αποτελεί σε αυτές τις περιπτώσεις έναν απο τους κύριους θεραπευτικούς στόχους που θα δουλευτούν, σε συνδυασμό με άλλες στοχοθεσίες που ενδέχεται να προκύψουν.
Κάντε, λοιπόν, ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε:
- Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε ή να διατηρήσετε μια συντροφική σχέση?
- Βιώνετε συνεχείς συγκρούσεις και εντάσεις με άτομα απο το οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό σας περιβάλλον και δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε?
- Καταλήγετε τελικά να απομονώνεστε ή να καταπιέζετε αυτό που θέλετε με σκοπό να αποφύγετε την συναισθηματική φόρτιση?
- Έχετε σκέψεις και φόβο οτι θα απορριφθείτε, προδοθείτε απο τους άλλους?
- Αισθάνεστε ανασφαλείς με την εικόνα σας?
Παρατηρήστε, επίσης:
- Πόσο συχνά τελικά παραγκωνίζετε τις δικές σας ανάγκες ώστε να ευχαριστήσετε τους αλλους?
- Πόσο εύκολο σας είναι να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε και χρειάζεστε για να αισθάνεστε καλά ?
- Γνωρίζετε ποιά είναι τα προσωπικά σας όρια και πώς να τα προστατεύετε?
Αν βρίσκετε κοινά σημεία ταύτισης με τα παραπάνω ή παρατηρείτε άλλες δυσκολίες στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, τότε η έναρξη Γνωσιακής -Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας θα μπορούσε να σας δώσει μια νέα οπτική και να συμβάλλει στο να:
- ενισχύσετε και να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας
- καλλιεργήσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες
- γίνετε περισσότερο διεκδικητικοί
- μάθετε να εκφράζετε τις ανάγκες σας
- εξασκηθείτε στο να θέτετε τα όρια σας
Επιπρόσθετα, μέσα απο τη Γνωσιακή -Συμπεριφορική Θεραπεία, θα διερευνηθούν τα μοτίβα που ακολουθείτε και τελικά οδηγούν σε επιλογές που εγκωβίζουν, θα εντοπιστούν οι μη λειτουργικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας και τους άλλους και θα εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του θυμού, της ζήλειας, του άγχους, συναισθήματα που ενδέχεται να παρεμβαίνουν και να επηρεάζουν τον τρόπο συσχέτισης σας με άλλα άτομα.