Skip to content Skip to footer

To πότε θα ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία είναι μια προσωπική επιλογή και η απάντηση διαφέρει καθώς οι ανάγκες και οι εμπειρίες του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικές.

Μια γενική οδηγία, ωστόσο, για το πότε θα ήταν ωφέλιμο για κάποιον να αναζητήσει υποστήριξη απο ειδικό ψυχικής υγείας θα ήταν όταν αρχίσει να παρατηρεί οτι ο τρόπος που σκέφτεται, αισθάνεται ή συμπεριφέρεται του προκαλεί ενόχληση,  μειώνει τη λειτουργικότητα του σε σημαντικούς για εκείνον τομείς και γενικώς στέκεται εμπόδιο στο να έχει την ποιότητα ζωής που θα επιθυμούσε.

 Έτσι ,κάποιοι άνθρωποι  επιλέγουν να αναζητήσουν υποστήριξη μετά απο κάποιο ευκρινές έντονο ή δυσάρεστο γεγονός το οποίο τους έχει επηρεάσει συναισθηματικά, ενώ άλλους τους παρακινεί η ανάγκη να μιλήσουν για τις γενικότερες αντιφάσεις ή δυσκολίες που βιώνουν τελευταίως ή για χρόνια στην καθημερινότητα τους. Άλλοι θεραπευόμενοι μπορεί να μην παρατηρούν καμία δυσκολία την τρέχουσα περίοδο της ζωής τους, όμως ενδιαφέρονται να διερευνίσουν περαιτέρω πτυχές της προσωπικότητας τους.

 Άλλες γενικότερες ενδείξεις για το πότε κάποιος θα ωφελούταν στο να αρχίσει θεραπεία είναι οι εξής:

 -Αν θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή στη ζωή σας και δεν ξέρετε απο πού να ξεκινήσετε ή δοκιμάζετε διάφορους τρόπους και πάλι δυσκολεύεστε να τα καταφέρετε

Αν τα συναιθήματα σας (άγχος, η θλίψη, ο θυμός κλπ) σας κατακλύζουν και αδυνατείτε να τα διαχειριστείτε

-Αν τα συναιθήματα που βιώνετε ή οι συμπεριφορές που εκδηλώνετε καθιστούν δύσκολο για εσάς να λειτουργήσετε και να εκπληρώσετε καθημερινές υποχρεώσεις

-Αν βιώνετε δυσκολίες ή συγκρούσεις στη σχέση σας με τον/την σύντροφο σας, την οικογένεια σας, τους φίλους σας ,τους συναδέλφους σας κλπ

-Αν έχετε βιώσει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας (διαζύγιο, γάμος, απόκτηση παιδιού, μετανάστευση, αλλαγή δουλειάς κλπ ) που συνεχίζει να σας επηρεάζει συνασθηματικά

-Αν δυσκολεύεστε να θέσετε όρια στους γύρω σας και να διεκδικήσετε αυτό που θέλετε

-Αν έχετε έντονες σκέψεις αυτοεπίκρισης και αυτοκατηγόριας που σας εμποδίζουν να προχωρήσετε

-Αν έχετε βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός (κακοποίηση, απώλεια αγαπημένου προσώπου)

-Αν εκδηλώνετε επικίνδυνες ή αυτοκαταστροφικές συμπεροφορές όπως κατάχρηση ουσιών,αυτοτραυματισμοί ή αν έχετε σκέψεις οτι δεν δεν αξίζει να ζείτε

 

Φυσικά! Ψυχοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει οποιοσδήποτε θα ήθελε στα πλαίσια της αυτοφροντίδας , να προβεί σε κάτι το οποίο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και θα του δώσει τα εργαλεία να χτίσει μια πιο επιθυμητή καθημερινότητα.

Άρα, δεν χρειάζεται να έχει υπάρξει διάγνωση κάποιας διαταραχής ή να έχει εκδηλωθεί ψυχοπαθολογία, προκειμένου να παρθεί η απόφαση για έναρξη ψυχοθεραπείας.

Αρκεί το ένδιαφερόμενο άτομο να έχει τη θέληση να μπεί σε μια διαδικασία αλλαγής, αυτοεξερεύνισης και βαθύτερης αυτεπίγνωσης!

Στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι μέσω της διαμόρφωσης ενός ασφαλούς πλαισίου να λάβετε την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε και να ξεπεράσετε μοτίβα συμπεριφοράς που πιθανότατα σας κρατάνε πίσω και σας απομακρύνουν απο τη ζωή που θα θέλατε να ζείτε.

Ενδεικτικά η ψυχοθεραπεία συμβάλλει στο:

 • Να αποκτήσετε μεγαλύτερη αίσθηση αυτεπίγνωσης και αυτοαποδοχής
 • Να κάνετε σημαντικές για εσάς αλλαγές στις σχέσεις σας με άλλα άτομα αλλά και σε τομείς της ζωής σας που σας ενδιαφέρουν 
 • Να αποκτήσετε εργαλεία διαχείρισης συναισθημάτων όπως είναι το άγχος, ο φόβος, η εμμένουσα θλίψη, η ντροπή κλπ
 • Να εξασκηθείτε στην υιοθέτηση πιο λειτουργικων συμπεριφορών που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας
 • Να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες σας και να μάθετε τρόπους να εκφράζετε αυτό που θέλετε με έναν επικοιδομητικό τρόπο
 • Να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας
 • Να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με σημαντικά για εσάς άτομα
 • Να αποκτήσετε μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στα προβλήματα που ενδέχεται να προκύπτουν στην καθημερινότητα σας στον οικογενειακό, φιλικό,επαγγελματικό, κοινωνικό τομέα
 • Να διερευνίσετε πώς τα βιώματα του παρελθόντος σας δεν θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το παρόν σας

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 50 λεπτά.

Οι συνεδρίες προγραμματίζονται με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα, προκειμένου να επιτευχθεί συσηματικότητα της θεραπευτικής διαδικασίας.

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες και στόχους που θέτει το κάθε άτομο αλλά και ανάλογα με την πολυπλοκότητα και σοβαρότητα της συμπτωματολογίας πoυ εκδηλώνει. Aπο κοινού θα θέσουμε τους θεραπευτικούς στόχους που θα αποτελέσουν την πυξίδα της θεραπευτικής διαδικασίας και θα δώσουν μια πρώτη εντύπωση για την πιθανή διάρκεια. 

Σε γενικές γραμμές, το Γνωσιακό-Συμπεριφορικό μοντέλο συνιστά μια βραχύχρονη θεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει κυρίως στις τρέχουσες δυσκολίες του ατόμου αλλά όχι μόνο. Έτσι,λοιπόν, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο φαίνεται ερευνητικά να είναι αποτελεσματικό για μια ευρεία κατηγορία δυσκολιών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η διάρκεια της θεραπείας βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με τα θέματα που φέρνει και ενδιαφέρεται να διερευνίσει το άτομο.

Η πρώτη συνεδρία θα αφιερωθεί στο να σας γνωρίσω καλύτερα, συγκεντρώνοντας όσες περισσότερες πληροφορίες είναι εφικτό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λήψη του ιστορικού και μπορεί να διαρκέσει απο 1 εώς 2 συνεδρίες.

Κατά τη διάρκεια λήψης του ιστορικού και μέσα απο την αφήγηση σας, θα γίνει και μια πρώτη αξιολόγηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε, κάτι το οποίο θα συμβάλλει στο να διαμορφωθεί μια αρχική εικόνα για το εάν και πώς θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί θεραπευτικά. Στα πλαίσια της συζήτησης μας θα αναφερθούμε τόσο στις τρέχουσες ανάγκες σας όσο και στους πιθανούς στόχους που θα θέλατε να θέσουμε. 

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη προυπόθεση να έρθετε στην πρώτη μας συνάντηση έχοντας ξεκάθαρους θεραπευτικούς στόχους, καθώς αν αυτό σας δυσκολεύει μπορούμε να το εξετάσουμε απο κοινού.

Τέλος, θα καταλήξουμε στη μέρα και ώρα των επερχόμενων συνεδριών και θα σας δοθεί το λεγόμενο θεραπευτικό συμβόλαιο στο οποίο θα περιγράφονται οι παράμετροι που θα διακρίνουν τη θεραπευτική διαδικασία.

Το επάγγελμα του ψυχολόγου διέπεται απο νομικές αρχές που δεσμεύουν ως προς την διασφάλιση του απορρήτου.Οτιδήποτε, λοιπόν, ειπώνεται στα πλαίσια των συνεδριών μένει εκεί, καθώς ο/η ψυχολόγος υποχρεώνεται στο να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα λάμβάνει γνώση κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Μοναδικές περιπτώσεις στις οποίες βάσει νόμου σπάει το απόρρητο, είναι αν συντρέχουν λόγοι που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του θεραπευόμενου ατόμου ή τρίτων προσώπων.Σε αυτήν την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με άτομα του οικείου περιβάλλοντος του θεραπευόμενου ατόμου ή/και τις αρχές.

Σε περίπτωση που θα πρέπει να ακυρώσετε μια συνεδρία θα χρειαστεί να  ενημερώσετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν την κανονισμένη μας συνάντηση, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις πιθανές διαθεσιμότητες για μεταφορά της συνεδρίας που θα χαθεί σε κάποια άλλη μέρα μέσα στην εβδομάδα.

Εάν δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρη ενημέρωση για την επικείμενη ακύρωση, θα υπάρξει κανονική χρέωση της εν λόγω συνεδρίας.Εξαίρεση σε αυτό συνιστά κάποιο έκτακτο γεγονός το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο (για παράδειγμα θέμα υγείας κλπ). Το παραπάνω αποτελεί σύνηθη πρακτική που χαρακτηρίζει τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις επι αυτού θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε εκτενέστερα.

Εάν απο μεριάς μου προκύψει ακύρωση λόγω κάποιου έκτακτου ζητήματος, θα υπάρξει προσπάθεια για μετάθεση της χαμένης συνεδρίας για άλλη μέρα μέσα στην ίδια εβδομάδα, σε ώρα που σας εξυπηρετεί.

  Go To Top