Έμφυλη βία
Η έμφυλη βία είναι η βία που κατευθύνεται σε ένα άτομο (συνήθως σε γυναίκες ή ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα) λόγω του βιολογικού φύλου του ή της ταυτότητας φύλου του. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη ή απειλές κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται, επιφέροντας σοβαρές βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σωματική, συναισθηματική υγεία των επιζώντων καθώς και στην προσωπική τους ανάπτυξη.
Η έμφυλη βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Άλλοτε είναι πιο συγκαλλυμένη οδηγώντας το άτομο στην αυτοαμφισβήτηση για το αν όντως υφίσταται βία και άλλοτε είναι ξεκάθαρη, ειδικά όταν επέρχεται άμεση βλάβη και διακυβεύεται η ασφάλεια και η ζωή του.
Κάποιες ενδεικτικές μορφές έμφυλης βίας είναι οι ακόλουθες:
- Ενδοοικογενειακή βία (απο γονέα,πρώην/νυν σύζυγο/σύντροφο, εξαναγκαστικές σεξουαλικές συνευρέσεις εντός γάμου/σχέσης, απειλές στέρησης των παιδιών, εξαναγκαστικός γάμος)
- Σωματική Βία (σπρώξιμο, τράβηγμα μαλλιών, χαστούκι, ξυλοδαρμός)
- Ψυχολογική βία (απομόνωση απο τον περίγυρο, λεκτικές απειλές περί προσωπικής βλάβης ή οικείων προσώπων, προσβολές, εκφοβισμός, έλεγχος, στέρηση δυνατοτήτων εκπαίδευσης, εργασίας κλπ, υποτίμηση)
- Σεξουαλική βία (σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση)
- Οικονομική βία (οικονομικός εκβιασμός, αποστέρηση χρημάτων)
- Εκδικητικό πορνό-revenge porn (χρήση και ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, με στόχο τον εξευτελισμό του εικονιζόμενου ατόμου)
Τα άτομα που έχουν υποστεί περιστατικά έμφυλης βίας είναι πιο πιθανό να βιώνουν δυσκολίες στον ύπνο, διαρκές άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες ή να κάνουν κατάχρηση ουσιών,αλκοόλ.
Είναι, επίσης, σύνηθες το άτομο να έχει την λανθασμένη πεποίθηση οτι είναι αδύναμο να τα καταφέρει και να απομακρυνθεί απο τον δράστη, καθώς η συστηματική κακοποίηση κλονίζει την αυτοπεποίθηση της επιζώσας/του επιζώντα καθώς και την αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητας τους.
Τέλος, συχνά εμφανίζονται σκέψεις αυτομομφής και αυτοεπίκρισης για τα τραυματικά περιστατικά που τους συνέβησαν και τείνουν να μην αποδίδουν την ευθύνη στον πραγματικό και μόνο υπαίτιο που είναι ο δράστης, αλλά να κατηγορούν τον εαυτό τους.
Η Γνωσιακή -Συμπεριφορική θεραπεία συμβάλλει στο να διερευνηθούν και στη συνέχεια να αναδομηθούν οι συχνά λανθασμένες πεποιθήσεις των επιζώντων αναφορικά με τα τραυματικά συμβάντα που προηγήθηκαν, να υπάρξει επεξεργασία στο συνοδό συναίσθημα και με την κατάλληλη υποστήριξη να αρχίσει το θεραπευόμενο άτομο να χτίζει τη ζωή του χωρίς να τον καθορίζουν τα βιώματα του παρελθόντος.